Шулюк, веретельник, остриш та судак


Як ви же здогадалися - це назва однієї риби. Судак (Sander) - рід риб ряду окунеподібніих. Досягає довжини до 130 см та ваги до 20 кг. Найпоширенішим видом є судак звичайний. Мешкає в прісних водоймах Східної Європи та Азії. У Західній Європі відзначений як вид-вселенець.


Досить чутливий до концентрації кисню у воді та наявності суспензій, тому не зустрічається у замулених водоймах. У теплий період року тримається на глибинах від 2 до 5 метрів. Активний як вдень, так і вночі, причому вночі заходить на мілини, а вдень - на глибші місця. Зазвичай віддає перевагу піщаному або гальковому дну, особливо, якщо там присутні корчі, каміння тощо. Їх можна використовувати як укриття, оскільки судак є переважно засадним хижаком. У зимовий час тримається на ямах, часто разом з короповими рибами (лящем, коропом тощо).


Тіло судака вкрите щільною лускою з загостреними краями. Спинка і боки риби мають зеленувате забарвлення, з темними поперечними смужками, зазвичай їх 8-12. Живіт судака білий. Плавці великі й віялоподібні. Спинний і хвостовий плавці мають сіре забарвлення з темними плямами. Решта плавців жовті. У всіх плавниках судака є колючі промені, але найбільше їх на спинному плавці. На голові риби великі рухомі очі та рот з довгою щелепою. У роті цієї риби багато дрібних гострих зубів, але найбільш небезпечні - це шість іклів: чотири внизу і два зверху.


Судак звичайний є типовим хижаком. Основу живлення складають риби з вузьким тілом. В раціоні переважають бички, пічкурі, верховодки і тюлька.


Нерест у судака відбувається навесні, коли температура води доходить до позначки близько 12 градусів (квітень - початок травня). Нереститься на 3-4-му році життя. Для нересту вибирає мілководні ділянки, переважно з затопленими кущами, деревами або великим сміттям на дні. Ікра дрібна, жовтувата. За один раз самка відкладає від 200 тис. до 500 тис. ікринок. Період появи личинок з ікри залежить від температури води і триває цей процес від 3 до 11 днів. Народжуються личинки, довжиною 3-5 мм, у яких немає рота. Вони отримують живлення з жовткового мішечка. Через п'ять днів формується рот і мальки піднімаються на поверхню води. Молодь харчується спершу дрібними безхребетними. Досягаючи розмірів близько 8-10 см, судак майже повністю переходить на живлення молоддю інших видів риб. При хороших умовах харчування вже на 2-му році життя судак здатний досягти маси до 500–800 грамів.


М'ясо судака вважається дієтичним продуктом - жирність його мінімальна. Харчова цінність цієї риби дуже велика - вміст білків в ньому перевищує 18%. У м'ясі присутні всі 20 α-амінокислот, 8 з яких - незамінні. Крім того, міститься маса мінеральних речовин, необхідних для людини (фосфор, калій, йод, молібден, марганець та інші).


Довідково:


Розрахунок за незаконне добування судака здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1039 «Про внесення змін у додатки 1-3 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 р. № 1209». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину цієї риби становить 3 587 грн.


Крім того, існує мінімальний розмір, за якого його дозволено брати до улову - 42 см.


Київський рибоохоронний патруль


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!