Нільський окунь - найбільший окунь у світі


Нільський окунь вважається одним із найбільших представників окунеподібних видів риб. Це не тільки велика риба, але й дуже корисна, що має прекрасні смакові дані.


Ще населення Стародавнього Єгипту ловило цього річкового гіганта і вживало його в їжу. На той час єгиптяни називали цього представника підводного світу не інакше, як "Принцесою Нілу". Навіть у наші часи можна спостерігати ряд малюнків, де вони несуть річкового гіганта, після упіймання його у водах Нілу. Цей річковий гігант досі не дає спокою справжнім рибалкам: упіймати цю рибу мріє кожен рибалок-аматор.


Опис нільського окуня


За формою нільський окунь більше нагадує судака, ніж окуня. Зарахували його до роду латових, які, у свою чергу, представляють клас променеперих риб. Нільський окунь - це, мабуть, найбільша прісноводна риба, хоча відомі й інші, не менш великі представники прісноводних водойм.


Це по-справжньому велика риба з плескатою головою, злегка висунутою вперед. В основному, плавники нільського окуня відрізняються своєрідною округлою формою. Забарвлення нільського окуня характеризується як сріблясте, з блакитним відтінком. Незважаючи на це, зустрічаються особини з іншим забарвленням, наприклад, зелено-жовто-бузково-сірим. Ока нільського окуня більше темного відтінку, а в межах самої зіниці є яскраво-жовта окантовка.


У районі спини нільського гіганта розташовані два плавці, один з яких відрізняється більш гострою формою. Коли ця риба вискакує з води, то це справді неповторне видовище.


До яких розмірів зростає?


Цей прісноводний велетень виростає в довжину до 2-х метрів, а то й більше, при вазі від 150 до 200 кілограмів. Через 15 років життя, нільський окунь вже набирає вагу в 30 кілограмів, тому його і зарахували до найбільших прісноводних риб. Через те, що ця риба здатна виростати до таких розмірів, нільський окунь завжди домінує. Крім цього слід пам'ятати, що ця риба хижа.


Цікавий факт! Нільський окунь виводить своє потомство у порожнини свого рота, що дає йому набагато більше шансів на виживання, перебуваючи під постійним захистом свого батька.


Раціон харчування нільського окуня складається з живих організмів, на кшталт ракоподібних та комах, а також невеликих рибок. Є деякі твердження, що вказують на людожерство (переважно потонулих людей), хоча такі факти не мають жодних підтверджень, а з іншого боку - чому б і ні.


Де мешкає?


Нільський окунь може жити як в умовах природних водойм, так і в умовах штучно створених водойм.


У дикій природі


Ця риба має поширення, в основному на Африканському континенті, у таких річках, як Ніл, Конго, Волть і Сенегал. Його також реально зустріти в озерах Чад, Вікторія, Альберт та інших, де відзначається прісна вода. Подібний факт вказує на те, що ця риба теплолюбна і не поширюється на водоймища, віддалені від південних широт.


Штучні водоймища


Нільський окунь вирощується в штучно створених водоймах, але вирощені особини сильно відрізняються за розмірами від своїх родичів, що розвиваються в природному середовищі. Подібних штучно створених водойм по всьому світу чимало. Це пов'язано з тим, що ця риба є досить цінною і використовується для приготування різних страв, у тому числі й високої кухні.


Найкращий час для риболовлі на нільського окуня


Багато досвідчені рибалки стверджують, що нільського окуня краще ловити з травня місяця і по жовтень включно, але найрезультативнішим періодом вважається середина літа. Розраховувати на успішне затримання цієї риби в зимовий час не слід, оскільки нільський окунь у цей період практично не клює.


У квітні місяці, у зв'язку з ікрометанням, риболовлю заборонено не лише на нільського гіганта.


Поведінка нільського окуня під час лову


Нільський окунь - це виключно хижа риба, яка знищує більшість видів риб, що населяють водоймище, повністю. Він охоче бере штучні приманки будь-якого походження. Багато рибалок ловлять цього великого хижака методом тролінгу. Якщо спіймається великий екземпляр, то його важко витягнути з води: крім того, що він може бути величезним, він ще й чинить опір щосили. Тому, боротьба може бути тривалою та виснажливою. Без певного досвіду, сили та вправності впоратися з таким гігантом не так просто. Завжди розраховувати на його затримання не слід, оскільки він дуже часто обриває волосінь чи ламає снасті, йдучи на глибину абсолютно неушкодженим.


Риболовля на нільського окуня


Багато рибалок-аматорів мріють про затримання цього гіганта. Рибалка приваблює поведінку цієї риби та її опір при виведенні. Більшість із них рекомендують для риболовлі на цю рибу озеро Нассер.


Багато туристів-іноземців віддають перевагу послугам міжнародних турфірм, які практикують маршрути, так званого «африканського сафарі». У програму таких маршрутів неодмінно включено і риболовлю на цю унікальну рибу. Крім цього, існують чисті тури, розраховані на відвідування рибальських місць, де ловиться цей прісноводний гігант. У будь-якому випадку, риболовля на цього представника підводного світу залишиться в пам'яті на багато років.



Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!