Ошибень звичайний


Ошибень звичайний, або змійка бородата – вид риб родини Ошибневих. Поширений у Чорному, Мармуровому і Середземному морях, біля берегів Криму зустрічається з квітня по жовтень. Морська придонна риба, до 30 см довжиною.


Тіло її подовжене, з дуже великими очима, вугревидне, дещо сплющене з боків, покрите продовгуватими лусочками, які розташовані у формі розеток. Зуби на щелепах щетиновидні, в зовнішніх рядах збільшені.


Має забарвлення блідо-бурого або сірого кольору та білувате черево. По краях спинного і анального плавців проходить вузька чорна облямівка.


Зустрічається на глибині до 150 м, але зазвичай, від 1 до 20 м. Веде нічний спосіб життя, вдень закопується в пісок, залишаючи зовні тільки голову та хвіст.


Ошибні харчуються ракоподібними (мізидами, рівноногими, бокоплавами, креветками та крабами), а також молюсками, поліхетами і дрібними рибами.


Нерестяться в прибережних водах в червні-вересні. Плодючість – близько 9 тисяч дрібних ікринок овальної форми, які визрівають на поверхні води.


Має смачне та поживне м'ясо з легким креветочним присмаком. При цьому риба позбавлена дрібних кісток, зручна в обробці та корисна для здоров'я.


Входить до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи як вид, даних про яких недостатньо.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!