Sockeye їде - можна рибалити руками


Сімейство лососьових: зовнішній вигляд, місце існування і нерест



Представники сімейства лососьових вважаються найпоширенішими мешканцями океанів північної півкулі. Нижче від екватора червона риба зустрічається досить рідко. Лососеві види риб цінуються за смачне корисне м'ясо. А крім того, лососеподібні є джерелом найсмачнішої червоної ікри, яку люблять практично у всьому світі.


Опис, середовище проживання та нерест


Перші згадки про лососьові породи риб датуються мезозойською ерою. Звісно, ​​з того часу зовнішній вигляд сильно змінився і кількість підвидів зросла. Усі представники мають схожість. Тіло риб витягнуте та стиснуте з боків. Плавці розташовані посередині живота. Луска цих риб кругла, але в деяких видів вона дрібна, а в інших велика.


Види риб, що використовуються в харчуванні та їх особливості


Ще однією відмінною рисою лососьових вважається жировий плавець.

Довжина тіла може змінюватись від двадцяти сантиметрів до двох з половиною метрів. А вага може досягати 100 кілограм. Середній термін життя особин не перевищує 10 років, але деякі представники, наприклад, таймень можуть доживати до 50 років.


Представників сімейства можна зустріти як у прісних, так і в солоних водоймах. Особи воліють холодні води. У Північній Африці та на півдні Європи їх можна зустріти у штучних водоймах. У природних умовах риба вижити не може.


Форель відноситься до сімейства лососевих видів рибНерест особин проходить у прісних водоймах, незалежно від місця їхнього постійного проживання. Усі риби повертаються туди, де з'явилися світ. Саме тому види, що живуть у морях та океанах, називають прохідними. Зазвичай риба йде нерест у віці 2—3 років.


Особи, які мешкають у Тихому океані, гинуть відразу після нересту. У них атрофується шлунково-кишковий тракт, тому після метання ікри особи не можуть повернутися до океану. Вилов риби під час нересту категорично заборонено. Особи, які мешкають в Атлантичному океані, не завжди гинуть після нересту. Деякі можуть 3—4 разу за життя метати ікру.


Відомо, що перед нерестом змінюється вигляд риби. У самців на спині може виростати горб, на спині та животі з'являються червоні та чорні плями. Деякі рибалки стверджують, що кета та горбуша можуть ставати практично чорними перед нерестом.



Класифікація риб сімейства лососьових


Список видів досить великий. Таким же численним вважається сімейство коропових. Фахівці виділяють 3 підвиди:


• Лососеві. Особини цього виду досягають середніх та великих розмірів. Вони характеризуються наявністю великої голови з великими зубами та дрібною лускою. До цього підвиду відносять сьомгу, форель, горбушу, кижуч, нерку та деякі інші види.

• Харіусові. Головною відмінністю підвиду є наявність великого плавця на спині. Представники живуть лише у холодних північних річках та озерах. Говорячи про цей підвид, найчастіше згадують монгольського та сибірського харіуса. Ці назви відомі всім рибалкам із Сибіру.

• Сигові. Представники підвиду мешкають у прісноводних водоймах. Річкові рибки відрізняються невеликою щелепою та великою лускою. Проте різниця між представниками очевидна. Жоден рибалка не сплутає пелядь, чирка чи сига.


Говорячи про список лососьових риб, більшість людей мають на увазі представників першого підвиду, саме вони більш відомі. Деякі люди називають всю червону рибу лососем. Яка це риба продається в магазині, не всі знають, тому що не розуміють різниці між сьомгою та звичайною горбушею.


Характеристики різних видів


Сьомга вважається найціннішим представником сімейства. Особи можуть досягати завдовжки 2,5 метра і важити 100 кілограм. У багатьох країнах сьомгу розводять штучно. За своїми характеристиками м'ясо риби, вирощених у штучних умовах, сильно поступається якістю м'ясу диких особин. Тіло сьомги вкрите дрібною лускою сріблястого кольору. Під час нересту на тілі виявляють яскраво-червоні плями. У цей час самки та самці практично відмовляються від їжі, тому найчастіше після метання ікри вони гинуть.


Далекосхідна горбуша дуже популярна в Росії через доступну ціну. Вона водиться у всіх морях Далекого Сходу. Горбушу легко відрізнити за наявності дрібної сріблястої луски та плям на животі. Як правило, особини зростають до 70 сантиметрів. Під час метання ікри колір луски змінюється на чорний та темно-синій. Риба готова до розмноження у віці 4 років, після метання ікри вона гине.


Кета дуже схожа на горбуша. Довжина особин коливається від 70 до 90 сантиметрів. Нерест може відбуватися як улітку, і восени. Під час метання ікри риби виглядають жахливо: на спині з'являється горб, а тіло вкривається чорною лускою.


Форель вважається дуже дорогою рибою. Це з невеликою популяцією. Особи можуть жити лише у чистій воді.

До цього часу вчені не знають, скільки підвидів живе землі. Зараз виділяють такі різновиди:


• шотландська;

• американська;

• європейська;

• альпійська.


Залежно від місця проживання вчені виділяють озерну та річкову форель. Її можна зустріти як у природних, так і штучних водоймах. Багато власників платних ставків пускають мальків цієї благородної риби у воду, щоб залучити рибалок.


Кижуч теж належить до сімейства лососьових. Він мешкає в Тихому океані, а на нерест вирушає до річок Північної Америки. Іноді особини долають сотню кілометрів усередину континенту, щоб повернутись у місце, де самі з'явилися на світ. Зазвичай особини досягають завдовжки 70 сантиметрів. Під час нересту колір луски стає яскраво малиновим. Особи мріють ікру в період з листопада до березня.


Чавича - дуже велика риба. Вага тіла може досягати 70 кілограмів уже у п'ятирічному віці. Найчастіше особин можна зустріти вздовж американського узбережжя, але нерест проходить у річках Далекого Сходу. М'ясо цього виду вважається дуже смачним і корисним, тому вилов ведеться у промислових масштабах. Рибалки-аматори теж мріють упіймати таку рибку, але зробити це досить складно.


Незалежно від виду, м'ясо та ікра лососевих мають безліч цінних речовин, вкрай корисних для людського організму. При цьому вони мають прекрасний смак, тому більшість представників цього сімейства, як морських, так і річкових та озерних, вважається делікатесом.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!