Ротань-головешка


Ротань-головешка або головешка амурська - прісноводна риба родини Головешкових.


Тіло риби завдовжки до 25 см, витягнуте, товсте біля голови та сплюснуте з боків. Голова дуже велика, нижня щелепа довша за верхню. Зуби багаторядні. Тулуб та більша частина голови вкриті досить крупною лускою. Забарвлення зеленувато-сіре з темними плямами, самців у нерест - майже чорне.


Виходець з водойм Далекого Сходу. У 1912 році потрапив до Європи як акваріумна риба, а потім у природні водойми. Наразі мешкає у європейській частині Російської Федерації, Сибіру, Казахстані та поширився країнами Європи.


В Україні зустрічається з кінця 1970-х. Мешкає у басейнах річок Дністра, Прута, Дніпра, Дунаю, а також Південного Бугу.


Відрізняється великою витривалістю та екологічною пластичністю і може жити у водоймах, які промерзають наскрізь або повністю пересихають, у воді з малим вмістом кисню або навіть у болоті. 


Ненажерливий хижак, що атакує будь-яку здобич, меншу від нього за розмірами. Живиться також ікрою риб та органічними рештками. Тривалість життя цієї риби становить 8-10 років.


Статевої зрілості досягає у 3-4 роки, сягнувши довжини 5-7 см. Нерест біля берегів, починаючи з травня, при температурі води від 15°С. Плодючість до 4,5 тисяч ікринок, які відкладаються на водну рослинність чи твердий субстрат. 


Вважається серйозним шкідником, який може суттєво скоротити популяції риб у водоймі, поїдаючи ікру та молодь.


Є об'єктом лову рибалок-аматорів, м'ясо риби має гарні смакові якості.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!