Доцільність зариблення водойм товстолобом


Масовий розвиток синьо-зелених водоростей у внутрішніх водоймах України набув катастрофічного характеру. Синьо-зелені водорості (ціанобактерії) - мікроорганізми, які діляться на два види: виділяють кисень (спіруліна) і споживають кисень. 


Ціанобактерії, що живуть у внутрішніх водоймах України є дуже токсичними, викликають масову загибель риби, впливають негативно на репродуктивну систему аборигенних видів риб. Особливо токсичні синьо-зелені водорості для людини, так як в результаті масового цвітіння виділяють нейротоксини, що викликають масову алергію у людей.


Розвиток синьо-зелених водоростей є глобальною світовою проблемою, оскільки цвітіння відбувається навіть під товстим шаром льоду, формуючи «заморні зони», травмуючи весь організм тварин, призводить до отруєння гідробіонтів токсинами. Найдієвішим і результативним методом боротьби з масовим цвітінням синьо-зелених водоростей і єдиним прийнятним варіантом для наших внутрішніх водойм є зариблення мальком білого товстолоба.


Білий товстолоб - єдина риба в світі, яка споживає синьо-зелені водорості. Білий товстолоб масою 250 г може профільтрувати 32 л води на годину, при цьому, це 1 300 мг водоростей. Завдяки характеру харчування, будови сітчастого зябрового апарату і шлунково-кишкового тракту, білий товстолоб є меліоратором. Споживаючи токсичні синьо-зелені водорості залишається абсолютно здоровим, а тому м’ясо білого товстолоба є цінним, якісним і безпечним для людини.


Відсутність харчової конкуренції є дуже цінною якістю даної риби, що дозволяє зариблювати водойми в великих обсягах без шкоди іхтіофауні. Вселення білого товстолоба дозволяє забезпечити більш повне і раціональне використання біологічних ресурсів, здійснювати біологічну меліорацію і отримувати високоякісну рибну продукцію. Накопичений великий досвід наших зарубіжних колег по вселенню білого товстолоба на великих водосховищах говорить про те, що навіть при масовому вселенні рослиноїдних риб вони не наносять шкоди екосистемі цих водосховищ.


Останній раз чиста лінія білого товстолоба була завезена в Україну з Китаю близько 20 років тому. На даний момент в Україні немає чистої лінії білого товстолоба. Зариблення здійснюють строкатим товстолобом та гібридом, який може харчуватися як фіто-, так і зоопланктоном.


Довідка щодо процедури законного проведення робіт із вселення водних біоресурсів (зариблення) тут.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!